D’ ŘőHǃȩ

Tuesday

AKU YANG TAK RETI BERENANG




Tadi ada sorang kawan aku call ajak pegi Redang. Bersungguh2 dia mengajaknya. Tak faham aku…. Tah apalah yang bestnya bercuti kat sana.

Best…. Macam2 bleh buat. Boating, swimming, snorkeling, fishing.. katanyer.

Susah aku nak explain kat kawan2 kalau ajak pegi pulau atau pantai atau waterfall. Bukan aku tak nak pegi. Aku tahu memang aku akan have fun… tapi masalahnya aku ni tak reti berenang.  Aku trauma nak masuk air…and trauma nak menyelam.  Even kalau mandi laut pun… aku takat berendam jer. Nak selamkan kepala pun takkanla.  Dah tu camana.

Kalau dah pergi takkan aku nak tengok jer dorang berseronokkan sambil aku dok main2 pasir kan… of coz lah tidak!. Jadi daripada aku makan hati… lebih baik aku tak pergi.

Ingat daripada zaman kecik2 dulu pun. Kalau balik kampong nenek aku kat Chenor, memang syok sebab dapat mandi kat Sungai Pahang. Seriously macam jakun. Hahahha. Lagi2 abang aku. Yerla kat Maran mana ada sungai.  Tambah lagi dengan sepupu2 aku yang sebaya time tu.

Tapi walaupun dok berendam jugak kat dalam sungai tu, aku tak penah menyelam. Kelakar giler. Buatlah macam mana pun… aku lagi rela lari naik atas tebing kalau ada cubaan nak membuli….

Dan aku rasa trauma tu akan terus bersama dengan aku sampai bila2. Tak mungkin aku boleh menyelam. and tak mungkin ada saper2 yang boleh buat aku menyelam. Jadi pada kawan2 yang nak ajak aku pegi pulau tu… lupakan sajalah.

Ajaklah aku pegi shopping. Confirm aku pandai.


3 comments:

Hana said...


Lol... dari dulu lagi kau cam ginih kan takut air. Fail giler. hahaha


.

Anonymous said...

Duyung Darat...

305 said...

But one day....believe that, she will put down he head in the water...